Van waaruit bepaal jij jouw koers?!
Wat onwennig beseft een klant dat hij niet meer in die denkbeeldige Ferrari zit, die zo nu en dan effe de vangrails aantikt, maar achter een vrachtwagen is beland. Weinig uitzicht, enkel de gewaarwording dat HIJ achter het stuur zit. Daar is hij beland. In zichzelf.
De race is gereden, het applaus is binnen en wat nu?!
Na jaren met liefde keihard werken is zijn onderneming een succesvol bedrijf geworden. Nu het niet meer nodig is om zo hard te werken, merkt hij hoeveel energie het hem ook heeft gekost. Hij heeft stressklachten ontwikkeld en mist de vervulling. De dreiging van een burn-out ligt op de loer, hij is onrustig en op zoek. Naar iets, dat hem weer bezieling en energie kan geven.
Leegte en onrust dienen zich aan. Waar is de levensenergie gebleven?
In eerste instantie lijkt de bezieling hervonden te kunnen worden in zaken, die buiten hem liggen: een mooie auto, een andere woonomgeving, weer een nieuwe onderneming starten. Zit het geluk in deze dingen? Of heeft hij zich open te stellen voor de levensenergie in hemzelf, zodat hij dit in de wereld kan brengen? Voordat hij daar bij kan komen, is er eerst nog de onrust die om aandacht vraagt. Het liefste willen we dit in één keer op zij schuiven, helaas blijkt ook de onrust gezien te willen worden!
- Wanneer voel jij de levensenergie door je heen stromen?
- Als jij een blokkade ervaart of onrust, neem het waar met een liefdevolle blik en een nieuwsgierige geest.
- Adem er doorheen. Onderzoek de onvrede en kijk of je de onderliggende behoeften kan horen.
Maak ruimte voor vertraging en het niet-weten.
Voor het eerst in zijn 50 jaren durft hij stil te vallen en zijn onrust dieper te onderzoeken. De harde werker wordt erkend, zijn innerlijke puber krijgt ruimte, het verlangen naar vrijheid EN verbinding wordt gevoeld. Onderliggend blijkt de behoefte aan erkenning een belangrijk scharnierpunt voor hem te zijn. Hier draait het om. Zijn jongere zelf, die zo graag gezien wil worden, maakt dat hij steeds weer iets nieuws wil beginnen, waarin hij erkenning krijgt van de buitenwereld. Met het besef dat HIJ zichzelf heeft te waarderen, begint er iets te verschuiven in hemzelf.
De energie begint weer te stromen.
Door achter de denkbeeldige vrachtwagen te belanden, begint hij te ervaren wat hij werkelijk belangrijk vindt. In contact zijn met anderen is altijd al een inspiratie bron voor hem geweest, waarin hij zich in zijn element voelt. Het geven van aandacht is hierin een belangrijke factor, voor zichzelf EN voor anderen. Deze waarde verkennend en fantaserend hoe hij dit vorm kan geven in zijn werk en privé, ontstaan er allerlei ideeën. Wandelen met werknemers, bewust mensen hun talenten laten inzetten, etc.
- Wat doe jij van nature, moeiteloos? Wanneer voel jij je in je element?
- Welke waarde zit daar in?
- Hoe zou het zijn om vanuit jouw belangrijkste waarde je werk in te vullen? Wat verandert er dan?
Onderzoek je eigen-waarde en besef vanuit welke waarde jij iets doet!
Natuurlijk komt er ook meteen een stem, die bang is dat hij nu op een yoga matje belandt en te soft wordt.. We bestaan tenslotte uit polariteiten, dus de tegenhanger laat zich horen. De onrust over wat de buitenwereld hiervan zou vinden neemt logischerwijs toe. De behoefte aan erkenning is niet opeens weg. In het her-ijken van zichzelf heeft hij dit ongemak te verdragen en gerust te stellen.
Zolang hij zelf ervaart wat werkelijk belangrijk voor hem is en dat serieus neemt, daarin durft te gaan staan, zal hij een inspiratiebron voor zichzelf en voor anderen zijn, zal zijn weg zich ontvouwen. Hard werkend vanuit deze innerlijke bron geeft een andere ervaring, dan als je hard werkt en niet verbonden bent met jouw waarden.
Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Regelmatig raak ik geïnspireerd door mijn klanten. Ook ik ben mijn waarden wederom aan het verkennen. Voor mij is wezenlijk contact, oprechte aandacht, ook een belangrijke waarde. De waarde Moed krijgt ook steeds meer ruimte. Het maakt mij dankbaar dat ik dit werk kan doen, waarin ik op dit gebied zoveel inspiratie krijg.
Hartegroet,
Abel