Stress hoeft niet verkeerd te zijn.
Stress hoeft niet verkeerd te zijn. Een bepaalde mate van spanning hebben we nodig om vooruit te gaan, prestaties te leveren, alert te zijn. Als stress echter te lang duurt en er weinig/geen ruimte is om te ontspannen gaat het tegen je werken. Het kan zich uiten in chronische stress, burn-out of overspannenheid. De één voelt spanningssignalen wel, de ander komt er pas veel later achter, als hoofd en lijf flink gaan protesteren en je er niet meer omheen kan.

Stress & burnout

Wanneer een break nemen niet meer genoeg is
Ervaar je continu onrust in je lijf, ook als je even stil zit? Voel je je sterk vermoeid, slaapproblemen, een vol hoofd, lusteloos en gevoelens van zinloosheid? Ontwikkel je weerzin tegen je werk, kan je je slecht concentreren, snel prikkelbaar? Heb je allerlei fysieke klachten, als rugpijn, hoofdpijn, maagklachten? Door onbewust langdurige roofbouw te plegen, jezelf geen tijd te gunnen om bij te tanken, de overtuiging te hebben door te moeten gaan, het goed moeten doen, sterk moeten zijn, jezelf in alerte stand willen houden, maakt dat je lijf ontregelt raakt. Langdurige stress vermindert de effectiviteit van het menselijk afweersysteem.

FASE 1
Op de rem! Vanuit verstilling energie opbouwen
Bij langdurige stressklachten is het van belang in eerste instantie fysiek weer te herstellen, je weer fitter te voelen. Bewustwording van spanning en ontspanning en daarbij weer leren ontspannen is van belang. Rust en sterk verminderde belasting zijn nodig. Ruimte maken voor dingen die je leuk vindt, die je energie geven. Vaak is dat zo nieuw en onbekend, dat gevoelens van onrust en schuld in eerste instantie veel aanwezig zijn. Het vraagt tijd en aandacht om je lijf (en je verstand) aan een ander patroon van ontspanning en inspanning te laten wennen.

FASE 2
Zelfinzicht & zelfmanagement
Tweede fase is het onderkennen van patronen, waardoor het zover is gekomen. Bewustwording van verschillende kanten in jezelf helpt om te voorkomen dat het weer gebeurt. Daarnaast zal er aandacht zijn voor het versterken van kanten in jezelf, die je helpen beter voor jezelf te zorgen. Daardoor krijg je weer een gevoel van controle, herwin je stap voor stap je gevoel van vitaliteit. Het heeft tijd nodig om weer op je lijf en je gevoel te kunnen vertrouwen.

FASE 3
Werkende en/of privé leven weer invulling geven met jezelf als ijkpunt
Laatste fase bij een eventuele ziekmelding is het terugkeren naar werk. Onderkennen van jouw kwaliteiten en valkuilen is belangrijk. Ook het contact met je werkgever kan een belangrijke stap zijn, waar ik je in kan faciliteren. Misschien is er wel ander soort werk nodig. Stressmanagement, een vitaliteitsplan, oefenen van vaardigheden – allerlei mogelijkheden om je zo goed als kan weer te begeleiden terug naar werk, waar jij gezond bij blijft.

Abel heeft mij zeer goed geholpen toen ik merkte dat ik in een burn-out terecht was gekomen. Je bent op zo’n moment geneigd de dingen even niet meer te zien zoals ze zijn. Ze is voor mij een rots in de branding geweest en ze heeft mij geholpen weer mijn gevoel van eigenwaarde te herstellen. Abel is toegankelijk, vriendelijk en straalt veel rust uit. Ik kan haar van harte aanbevelen.
Audrey, ondernemer
Na lang niet toe willen geven aan mezelf dat ik hulp nodig had, was gelukkig Abel er. In een open en veilige sfeer heb ik geleerd weer van mezelf te houden en beter mijn grenzen aan te geven. Ik krijg mijn energie langzaam weer terug en heb weer zin in het leven!
Lennie, arts
Hard, losbandig, vertwijfeld en opgebrand door een hoog tempo en grote verantwoordelijkheden. Nu, na een half jaar, is de verandering zichtbaar. Ik voel me rustig, in het nu, en heb tijd om me te verbinden tot mijn gezin, tot mijn vrienden en tot mijn collega’s. Niet meer jakkerend en flitsend in de linkerbaan, maar op een ontspannen roadtrip, de omgeving beschouwend en zoekend naar nieuwe verhalen en ervaringen. Wat een kado Abel, bedankt!
Arnold Grootveld - Ondernemer

Meer weten?

Mail of bel voor een intake  info@meervanjezelf.nl
of 06 – 45 73 61 09