Midden in de winternacht breekt de hemel open.

De Heilige Nachten

Bijna is het zover… De 12 Heilige Nachten dienen zich weer aan tussen Kerstavond en Driekoningen (6 jan). Een periode die uitnodigt om te bezinnen en je te verbinden met hemel en aarde. Er wordt gezegd dat speciaal in deze tijd de sluier tussen het spirituele en het aardse het dunst is.

De stille tijd tussen twee jaren.

Het verschil in dagen tussen het jaar van de zon en het maanjaar (dit jaar is korter met haar 12 maancycli), beschrijft de periode van de Heilige Nachten. Om vanuit het maanjaar het jaar ‘vol’ te maken en gelijk met het zonnejaar van 365 dagen uit te komen, zijn er 12 nachten over (of 13… daar zijn verschillende meningen over). Een ruimte tussen de jaren … liminal space, waarin het 1 overgaat in het andere en het nieuwe nog niet ingezet is. Een periode waarin je afrondt, terugkijkt en misschien al een doorkijkje krijgt van het jaar dat zich aandient.

De dromenwereld is de leidraad.

In deze mystieke tijd, waarin de hemel en aarde dicht bij elkaar staan, wordt gezegd dat onze dromen het helderst zijn. Afhankelijk van het moment van de nacht, kan jouw droom iets zeggen over het afgelopen jaar (begin van de nacht) of je alvast iets meegeven voor het aankomende jaar (einde van de nacht). Elke nacht staat voor een maand in het jaar, beginnend bij januari.

Een hele kunst om dromen te duiden.

Geïntrigeerd door deze bijzondere tijd, probeerde ik afgelopen jaren mijn dromen te vangen. Wat hielp was een opschrijfboekje naast mijn bed klaar te leggen en niet te bewegen als ik wakker werd om de droom zo levend mogelijk te houden. Met het duiden van dromen kan het helpen om je te realiseren dat mensen, voorwerpen, landschappen, etc. symbool kunnen staan voor iets in jouzelf. Een figuur in je droom is er niet voor niets: wat voor eigenschappen dicht jij deze persoon toe in je droom, krijgt deze eigenschap ruimte in jou? Wat ervaar jij als jij je inleeft in dit figuur? Wat wil het jou zeggen? Wat ervaar je als je de droom vertelt in de ‘ik-vorm’, alsof jij alles zelf bent? Zo kan je vele verschillende verschijningsvormen in je droom met jezelf verbinden, met jouw leven.

Dromen kunnen prachtige inkijkjes in het onbewuste geven, waar je met een open en nieuwsgierige blik meer over jezelf kan leren.

Er zijn vele manieren om de Heilige Nachten bewust in te gaan.

Naast het onderzoeken van dromen, zijn er vele manieren op internet te vinden om deze periode als bezinningsperiode bewust te ervaren. Ikzelf ben dol op verschillende kaartendecks en trek elke dag een kaartje, naast het opschrijven van mijn dromen. De laatste nacht (voor mij de 13e nacht) zie ik als een afsluitende nacht, waarna ik de voorgaande 12 nachten erbij neem en mijzelf afvraag wat het overkoepelende thema is van deze periode. Komt er iets naar voren, wat een woord is voor het nieuwe jaar, waar ik mij mee kan verbinden, wat mij richting geeft? Zo heeft het woord Wortelen mij afgelopen jaar vergezeld. Onder andere in een bijzondere reis met mijn familie naar mijn geboortedorp in Rwanda. Over wortelen gesproken..

Van het donker naar het licht.

De winter is reeds aanwezig met alle kale bomen om ons heen en nodigt uit om terug te trekken. Veel mensen houden niet van de winter en vergeten hoe belangrijk de winter is. Rust is nodig om weer op te laden. Ook al lijkt er dan niets te gebeuren in de buitenwereld, in de aarde wordt alles voorbereid voor de lente, voor dat wat straks wil opkomen. De winter nodigt uit om naar binnen te keren. De Heilige Nachten zijn een mooie bekrachtiging van de winter, waarin ruimte gemaakt wordt voor de magische kant van dit seizoen. En gelukkig, de lente komt ook volgend jaar weer als vanzelf! Heb geduld.. Vanaf 22 december komt er elke dag weer een beetje meer licht!

Meer weten?

Mail of bel voor een intake  info@meervanjezelf.nl
of 06 – 45 73 61 09