Aandacht voor verandering!

 Plaats maken voor het onbekende 

Mijn oudste zoon is aan het transformeren van een jongen naar een puber. Baard in de keel, de kaaklijn die hoekiger wordt, grote voeten. Hij laat zich minder door mij beïnvloeden en is zijn eigen weg aan het uitvinden, zijn eigenheid wordt steeds meer zichtbaar. Een nieuw, nog onontgonnen gebied wordt betreden, ook voor mij als ouder.
Zoals mijn eigen ouders zeggen: in het theater waar je kind op het podium staat, is het een natuurlijk proces om als ouder steeds weer een stukje verder van het podium te gaan zitten. Dat is soms even wennen en ik zie mij soms toch weer dat podium oprennen om iets op te vangen, recht te zetten of bij te sturen.
Het oude trekt en het nieuwe dient zich aan. Daarbij de onzekerheid voelende of het goed zal gaan als ik een rij (of meer) naar achteren ga zitten. Mogen er dingen misgaan op het podium? Kan ik het toelaten dat hij met zijn rug naar ‘het publiek’ staat en daar
niet mee bezig is? Kan ik het dragen als hij met mij ook een tijd geen contact wil?

Balanceren tussen oud & nieuw

Ik voel mij uitgenodigd alle verschillende bewegingen in mijzelf te voelen en daar met mijn aandacht bij te blijven, zonder meteen weer dat podium op te rennen. Holding space! Door mijn eigen onzekerheden te verdragen voel ik ook mijn kracht als volwassene en kan ik er helemaal zijn in het theater van mijn zoon. De verandering in mij dient zich aan. Van stoel naar stoel ervaar ik meer ruimte voor een ander podium-gebruik dan ik ‘gewend’ ben. Wat is het een bijzonder proces om mijn kind puber te zien worden en te zien hoe hij zijn podium aan het onderzoeken is.

De verandering wordt zichtbaar

Zo zijn er vele transformaties, die wij doormaken in de tijd. In mijn werk begeleid ik regelmatig mensen die in verschillende fasen in hun leven weer wat losser van hun ouders komen en zo een nieuw gebied betreden, een andere fase ingaan. Juist in het overgangsgebied stilstaan helpt om bewust te worden van het Oude, het de waardering te geven die het verdient en ook te erkennen wat niet meer past of wat verandering vraagt. Vanuit de bewustwording wat het Oude met je gedaan heeft, dient zich vaak vanzelf de beweging naar het Nieuwe aan. 

In welke overgangsfase bevind jij je?
  • Wat is voor jou op dit moment het oude en welk nieuwe dient zich aan?
  • Wat neem je mee vanuit het oude en wat wil je daar laten?
  • Als je stilstaat bij het oude en stilstaat bij het nieuwe, wat voor beelden krijg je? Welke gevoelens en gedachten horen erbij?

Bevind jij je in een verandering en wil je daar meer zicht op hebben? Wil je onderzoeken wat je in de weg staat en wat je juist kan helpen om de volgende fase in te gaan? Kies twee plekken in een ruimte die voor jou symbool staan voor het oude en het nieuwe. Ga met volle aandacht op beide plekken staan en ervaar wat er met je lijf gebeurt, welke beelden opkomen, hoe het voelt. Kijken vanuit beide plekken naar de andere plek kan al een begin zijn om informatie te krijgen wat er bij je speelt.

Succes!

Hartelijke groet,

Abel

Meer weten?

Mail of bel voor een intake  info@meervanjezelf.nl
of 06 – 45 73 61 09